I avsnitt två berättar Sara och Helena vad sociala tjänstehundar är och reder i den begreppsröra som råder. De träffar också Nina Fremberg och samtalar om hur det är att arbeta tillsammans med en mycket liten hund som kollega.

Sara driver Svenska Terapihundskolan och har valt att använda just begreppet terapihund i sitt företagsnamn eftersom det är det namn som används allra mest utomlands (therapy dog). Det är också ett välkänt begrepp även inom Sveriges gränser. Men det finns ju också besökshundar, vårdhundar, pedagoghundar, barnhundar, fadderhundar, skolhundar och särskilt ännu fler benämningar. För den som är ny på området känns detta antagligen som en djungel och Sara och Helena tar här upp hur man istället kan använda benämningar kring på vilket sätt hundarna arbetar. Handlar det om trivselbaserade aktiviteter, målinriktad pedagogik, terapeutiska samtal eller det som kallas djurassisterad terapi – målinriktade insatser? 

De träffar också Nina Fremberg, hundförare till de två chihuahuaorna Bella och Albin. Nina berättar hur det är att arbeta med den lilla hunden som kollega, vad hundföraren till en liten hund behöver tänka på och vad skillnaden kan vara mot att arbeta med en stor hund. Hon berättar också om fina minnen från sin tid som hundförare och varför hon valt att skaffa en lite större hundras nu när hon skaffat ytterligare en hund som är tänkt att bli hennes tredje hundkollega.  

Lämna ett svar