Hälsans Hundar är en podcast om sociala tjänstehundar, främst de tjänstehundar som arbetar i team med sin förare mot en individ eller en grupp människor – ofta inom vård, skola, omsorg och socialt arbete. Podden tar upp aktuella ämnen som kan vara av intresse för den som vill utbilda sin hund, det färdigutbildade hundteamet så väl som enhetschefen eller politikern som vill föra in hund på en arbetsplats eller i en kommun. Sara och Helena delar med sig av sin kunskap och sina tankar, träffar aktuella gäster och svarar på lyssnarfrågor

Sara Karlberg och Helena Eriksson har sedan 2009 arbetat sida vid sida genom Svenska Terapihundskolan, Sara som VD och Helena som högra hand och lärare. Tillsammans har de rest land och rike runt för att lämplighetstesta hundar, utbilda hundteam och hjälpa till vid uppstart av Norske Terapihundskolen och Finska Terapihundskolan.

Sara Karlberg driver Svenska Terapihundskolan och arbetar heltid med utvecklandet av skolan, utbildningar för svenska hundteam och för att skapa aktiva samarbeten både inom Sverige och över världen. Hon har en grund inom bland annat kommunikation och folkhälsovetenskap och har nu siktet på en examen inom antrozoologi. Hon har själv två utbildade tjänstehundar, Alvin och Kompis, och arbetar aktivt som hundförare med barn och inom äldreomsorg.

Helena Eriksson arbetar som föreståndare på Stallyckan i Mark som bland annat driver daglig verksamhet och ett samarbete med skolan. Hon är även lärare på vissa av Svenska Terapihundskolans utbildningar och håller hundkurser i olika aktörers regi, bland annat hos Kungliga Hundar i Göteborg och på Herrljunga Brukshundklubb. I botten är hon socionom och har arbetat främst inom personkrets 1 och 2 inom LSS. Hon har fyra hundar, Zoria, Kali, Leelo och Rey, som hon tränar och tävlar en del med. Kali och Leelo arbetar som besökshundar och förhoppningen är att minstingen Rey ska utbildas hon också.

Tillsammans har Sara och Helena även skrivit boken Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord som ges ut av Klickerförlaget under hösten 2018